Frågor och svar om gretas klackar 2

 

Här finns frågor och svar om Gretas Klackar 2. Generella frågor och svar om vindkraft hittar du här.  

Hur har platsen valts ut?

Området är utpekat som utredningsområde för vindkraft i Söderhamns kommun i kommunens översiktsplan från 2020. Området har lämpliga förutsättningar för havsbaserad vindkraft utifrån djup, avstånd till land och och tänkbara synergier med regionens näringsliv och industri, som är i behov av mer el. Det Regionala nätverket Arena Elkraft Gävleborg, som bland annat består av Mellansvenska Handelskammaren, Högskolan i Gävle och Region Gävleborg, räknar med att Regionens elanvändning ökar med 25 procent redan till 2030 och 50-65 procent till 2030.

 

Hur påverkas elpriset?

Priset på el styrs av förhållandet mellan utbud (produktion) och efterfrågan (användning) på ett liknande sätt som för andra produkter i en marknadsekonomi. När efterfrågan ökar i förhållande till utbudet stiger priset och när utbudet ökar i förhållande till efterfrågan sjunker priset. Utbyggd, billig elproduktion i närområdet bidrar på så vis till lägre elpriser.

 

Hur kommer vindkraftverken att synas och höras från land?

Vindparken kommer ligga ungefär tre mil från Söderhamn. Vi har låtit Sweco ta fram visualiseringar som visar hur det kommer se ut från olika platser, de finns på projektets hemsida.

Riktvärdet för ljud från vindkraft är 40 dB(A) vid bostad. Vår ljudberäkning visar på god marginal till riktvärdet med en högsta ljudnivå på 22 dB(A). Vi genomför noggranna ljudberäkningar för att säkerställa att riktvärdet inte överskrids. När vi beräknar ljudet från våra vindkraftsparker beräknar vi det ljud som uppstår om det skulle blåsa från alla håll samtidigt. På så sätt kan vi räkna fram maxvärdet vid alla beräkningspunkter.

 

Vad är avsättningskostnaden för återställning av verken?

När ett vindkraftverk tjänat ut sin livstid är ägaren skyldig enligt lag att montera ner det. När det ges tillstånd för vindkraft ställs det också krav på att ekonomiska medel avsätts för detta ändamål.

Den beräknade livstiden för Vindpark Gretas Klackar 2 är upp till 35 år och vi föreslår 7,5 MSEK/verk i ansökan. Mark- och miljödomstolen som prövande myndighet beslutar om den ekonomiska säkerheten. Den ekonomiska säkerheten ska ställas innan tillståndet får tas i anspråk, dvs. innan vindkraftparken får byggas.

Vad händer när det inte blåser?

Moderna havsbaserade vindkraftverk levererar el under cirka 90 procent av årets timmar. De producerar mest el på vintern då vinden är kallare och tyngre och det blåser mer (än på sommaren). Dessutom kan merparten av den nya elanvändningen som växer snabbt – exempelvis från vätgasproduktion och laddning av batterier – styras till tider när tillgången till el är god. Bra vindförhållanden är avgörande för att ett vindkraftverk ska kunna producera el under en så stor del av tiden som möjligt. Till havs råder bättre vindförhållanden än på land, eftersom vindarna är starka och stabila. Ett vindkraftverk börjar producera el vid cirka 3–4 m/s och stänger ner vid cirka 25–28 m/s.

 

Hur påverkas fastighetsvärdet?

Vindparken bedöms inte påverka fastighetsvärdet negativt för dem som bor eller har sommarstuga i områden där parken syns från land. Det finns flera studier, bland annat en studie från den finska branschorganisationen för vindkraft, som visar att vindkraften inte har någon statistisk direkt påverkan på bostdadspriserna. Andra faktorer, som avstånd till samhällsservice, har däremot stor påverkan. Enligt en studie från KTH påverkas fastighetspriserna negativt av etableringen av vindkraft. Dock menar studien från KTH att den negativa effekten minskar med avståndet och är borta vid 6–8 km från vindkraftverken. Gretas Klackar 2 planeras i ett området 30 km från Söderhamn.

 

Får Söderhamns kommun bygdepeng om Gretas Klackar 2 byggs?

Ja, Svea Vind Offshore har slutit avtal om bygdepeng på Söderhamns kommuns initiativ. Avtalet är mycket fördelaktigt för kommunen och kommer stötta det lokala föreningslivet.

 

Hur ser ägandet för Vindpark Gretas Klackar 2 ut?

Svea Vind Offshore grundades 2015 av Maria Brolin och Mattias Wärn som äger 50 procent var av bolaget. Grundarna drivs av en vilja att göra skillnad och bidra till en hållbar värld, både vad gäller utfasning av fossila bränslen och jobbskapande lokalt där de verkar.

Sedan 2020 har Svea Vind Offshore ett samarbete med det internationella energibolaget Iberdrola. Iberdrola ägs av ett stort antal aktieägare, bland annat Norges Bank och flera stora globala fondförvaltare och arbetar strategiskt för att uppnå FN:s globala miljömål och investerar i nya tillväxtplattformar med stor potential, som exempelvis Irland, Sverige, Polen, Japan, Korea, Taiwan och Australien. För varje vindpark och även Vindpark Gretas Klackar 2, bildas separata projektbolag som Iberdrola har möjlighet att komma in som delägare i, tillsammans med Svea Vind Offshore.

Varför bygger ni inte längre ut?

Tre mil är långt ut. Det finns projekt ännu längre från land och de kommer också att behövas, men de tar längre tid att bygga. Vi har arbetat med projektet sedan 2016 och kommit så långt att Vindparken skulle kunna börja sänka elpriserna redan 2026.

 

Hur många verk ansöker ni för?

Vi söker tillstånd för ett område som genererar 2,2 TWh el varje år. Ansökan gäller ett spann, från upp till 62 verk med en höjd på 250 m, till 30 verk med en höjd på 300 m. Maximalt antal verk är 62 stycken. Verkens exakta placering kommer tas fram i detaljprojekteringen dvs. efter att tillstånd erhållits.

 

Hur påverkas turism och möjligheterna till rekreation?

Gretas Klackar 2 bedöms inte påverka turismen eller friluftslivet. Vindparken är belägen långt ut, 30 km öster om Söderhamn. Det kommer gå att segla, köra båt och fiska i vindparken. Forskning visar att fiskebeståndet kan gynnas i och runt havsbaserade vindkraftsparker eftersom de skapar konstgjorda rev som ger skydd åt fiskyngel och lockar till sig fisk som söker föda.

Andra vindkraftsetableringar visar att havsbaserad vindkraft inte har någon inverkan på turismen. Ett exempel är en undersökning från Uppsala Universitet som visar att vindkraften inte påverkar turismen på Gotland negativt.

 

Hur påverkas fisken och yrkesfisket?

Yrkesfiske i området för Vindpark Gretas Klackar 2 är begränsat idag, och kommer fortsätta vara tillåten. Passiva redskap som nät, garn, tinor, mjärdar eller trålning i vattenpelaren får användas, dock tillåts inte ankring eller bottentrålning.

Havsbaserad vindkraft har generellt en liten negativ påverkan på fiskar och biologisk mångfald i övrigt. Forskning visar tvärtom att antalet fiskar kan öka i och runt parker med havsbaserad vindkraft. Vindkraftverkens fundament på botten fungerar som konstgjorda rev och skapar områden som skyddar fiskar, exempelvis från bottentrålning. Allt detta är mycket välbehövligt i Bottenhavet.

Se karta över Havs- och Vattenmyndighetens data om inrapporterat yrkesfiske (2015 - 2021)

 

Har du fler frågor om Vindpark Gretas Klackar 2? Mejla oss gärna på GK2@sveavindoffshore.se